Opis
Światowa gospodarka rybna
autor: Eugeniusz Gostomski Tomasz Nowosielski
Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
Monografia stanowi charakterystykę współczesnej gospodarki rybnej na świecie. Przedstawiono podstawowe zagadnienia związane z specyfiką działalności połowowej, wykorzystaniem statków rybackich i technikami połowu. Książka zawiera także dane statystyczne, opisujące bieżącą sytuację przemysłu rybnego. Uwzględniono również wymagania prawne związane ze zrównoważonymi połowami, mającymi zapewniać możliwość naturalnego odtworzenia łowisk.
Książka dotyczy rybołówstwa, które stanowi bardzo istotny element światowej gospodarki. Jak wynika ze statystyk dieta złożona z ryb i owoców morza dominuje w wielu krajach, które najczęściej mają długie tradycje morskie. Kraje Unii Europejskiej są poważnymi światowymi producentami ryb i owoców morza. Również w Polsce przemysł rybny stanowi istotny sektor gospodarki narodowej, przynoszący wymierne korzyści eksportowe. Współcześnie pojawia się problem związany z nadmierną eksploracją łowisk i koniecznością limitowania połowów ryb. Działanie jest takie konieczne ze względu na konieczność zachowania zdolności odbudowywania się poszczególnych gatunków ryb i owoców morza. W przyszłości dostępność ryb i owoców morza, pochodzących z połowów, może się zmniejszać, dlatego już obecnie duża część dostaw pochodzi z hodowli. Niewątpliwie konsumpcja ryb i owoców morza jest związana z tradycjami kulinarnymi poszczególnych społeczeństw i należy przypuszczać, że się one w najbliższej przyszłości nie zmienią.
Spis Treści:
Wstęp 9
1. Historia rybołówstwa na świecie . . . . . . . . . . . . . . 13
1.1. Rybołówstwo w czasach prehistorycznych i antycznych . . . . 13
1.2. Rozwój rybołówstwa w średniowiecznej Europie i we wczesnych
czasach nowożytnych . . . . . . . . . . . . . . . . 15
1.3. Zmiany w rybołówstwie światowym w XIX i XX wieku . . . . 17
1.4. Historia polskiego rybołówstwa – okres międzywojenny . . . . 20
1.5. Polskie rybołówstwo morskie
po drugiej wojnie światowej 22
2. Wielkość i struktura globalnych zasobów ryb i innych organizmów
wodnych (bez roślin) . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
2.1. Zasoby ryb morskich i słodkowodnych . . . . . . . . . . 27
2.2. Znaczenie metod połowu ryb w morzach . . . . . . . . . 29
2.3. Podstawowe formy połowu ryb 31
3. Światowe połowy ryb . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
3.1. Wielkość i struktura globalnych połowów ryb morskich . . . . 37
3.2. Globalna produkcja rybołówstwa lądowego . . . . . . . . 42
3.3. Połowy ryb morskich i słodkowodnych przez rybołówstwo
w Polsce w latach 2016–2019 . . . . . . . . . . . . . 45
4. Morskie porty rybackie na świecie . . . . . . . . . . . . . 49
4.1. Pojęcie i zadania morskich portów rybackich 49
4.2. Krótka historia portów rybackich . . . . . . . . . . . . 51
4.3. Największe porty rybackie na świecie . . . . . . . . . . 53
4.4. Porty i przystanie rybackie w Polsce . . . . . . . . . . . 57
5. Statki rybackie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
5.1. Definicja i funkcje statku rybackiego 61
5.2. Typy statków rybackich . . . . . . . . . . . . . . . 65
5.3. Charakterystyka wybranych jednostek rybackich . . . . . . 74
5.4. Systemy eksploatacji statków rybackich 81
6. Światowa flota rybacka . . . . . . . . . . . . . . . . . 87
6.1. Wielkość i struktura światowej floty rybackiej . . . . . . . 87
6.2. Flota rybacka krajów Unii Europejskiej . . . . . . . . . . 94
6.3. Polska flota rybacka w 2020 r. . . . . . . . . . . . . . 95
7. Wspólna polityka rybołówstwa morskiego Unii Europejskiej . . . . 97
7.1. Rola rybołówstwa w gospodarce krajów UE . . . . . . . . 97
7.2. Ewolucja unijnej polityki w zakresie rybołówstwa . . . . . . 99
7.3. Kontrola połowów i egzekwowanie przepisów
w unijnym rybołówstwie 104
7.4. Finansowanie wspólnej polityki rybołówstwa 105
7.5. Działalność międzynarodowa Unii Europejskiej w dziedzinie
rybołówstwa morskiego . . . . . . . . . . . . . . . 111
8. Rybołówstwo morskie w świetle międzynarodowego prawa morza . . 115
8.1. Ewolucja podejścia prawa międzynarodowego do rybołówstwa
morskiego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 115
8.2. Konsekwencje ustanowienia wyłącznych stref ekonomicznych
dla światowego rybołówstwa . . . . . . . . . . . . . 118
9. Zagrożenia dla zasobów ryb morskich i organizmów wodnych 123
9.1. Zagrożenia dla zasobów biologicznych mórz spowodowane
przez rybołówstwo morskie . . . . . . . . . . . . . . 123
9.1.1. Przełowienie mórz i oceanów jako główna przyczyna
dramatycznego kurczenia się światowych zasobów ryb . . 123
9.1.2. Przyłowy i odrzuty ryb . . . . . . . . . . . . . 126
9.1.3. Niszczenie dna morskiego przez trałowanie denne 128
9.1.4. Nielegalne połowy ryb . . . . . . . . . . . . . 128
9.1.5. Destrukcyjne metody połowu ryb morskich . . . . . . 130
9.1.6. Nieuzasadnione subwencjonowanie rybołówstwa
morskiego . . . . . . . . . . . . . . . . . 131
9.2. Zagrożenia dla środowiska morskiego wynikające ze zmiany
klimatu na Ziemi i zanieczyszczenia mórz . . . . . . . . . 131
9.2.1. Szkodliwy wpływ zmian klimatu na Ziemi na zasoby ryb
w środowisku morskim . . . . . . . . . . . . . 131
9.2.2. Negatywny wpływ zanieczyszczania mórz na zasoby ryb 132
9.3. Działania na rzecz zrównoważonego rybołówstwa na świecie . . 134
10. Znaczenie ryb i organizmów wodnych dla ludzkości i ich konsumpcja
na świecie 137
10.1. Znaczenie odżywcze ryb i przetworów rybnych . . . . . . . 137
10.2. Wielkość i zróżnicowanie konsumpcji ryb na świecie . . . . . 140
11. Rozwój i znaczenie akwakultury na świecie 147
11.1. Akwakultura jako element gospodarki rybnej na świecie – istota
i formy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 147
11.2. Rozwój akwakultury na świecie 148
11.3. Akwakultura w Polsce 155
11.4. Wpływ akwakultury na środowisko naturalne . . . . . . . 157
11.5. Działania Unii Europejskiej na rzecz zrównoważonego rozwoju
akwakultury w krajach członkowskich . . . . . . . . . . 158
12. Przemysł przetwórstwa rybnego . . . . . . . . . . . . . . 161
12.1. Istota i rozwój przemysłu rybnego na świecie . . . . . . . . 161
12.2. Przetwórstwo ryb w krajach Unii Europejskiej . . . . . . . 165
12.3. Przemysł przetwórstwa rybnego w Polsce . . . . . . . . . 170
12.4. Produkcja mączki rybnej i oleju rybnego na świecie 173
13. Handel międzynarodowy produktami rybołówstwa i akwakultury . . 175
13.1. Eksport i import ryb, owoców morza i produktów
przemysłu rybnego 175
13.2. Główni eksporterzy i importerzy produktów rybołówstwa
i akwakultury na świecie w latach 2016–2018 . . . . . . . . 178
13.3. Międzynarodowa wymiana handlowa rybami i ich przetworami
krajów UE z krajami trzecimi oraz wewnątrzunijny
handel rybny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 183
13.4. Polski eksport i import ryb, przetworów rybnych
i owoców morza 190
14. Gospodarka rybna w wybranych krajach . . . . . . . . . . . 195
14.1. Gospodarka rybna w Peru . . . . . . . . . . . . . . 195
14.2. Gospodarka rybna i spożycie ryb w Niemczech . . . . . . . 197
14.3. Gospodarka rybna i spożycie ryb w Wietnamie . . . . . . . 202
14.4. Rybołówstwo morskie i akwakultura w Norwegii . . . . . . 205
Zakończenie. Perspektywy rozwoju światowego rybołówstwa 209
Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 215
Spis tabel 223
Spis rysunków . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 227
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.