Opis
Ćwiczenia z mikrobiologii i higieny
autor: Izabela Steinka, Anita Kukułowicz
Wydawnictwo Uniwersytet Morski w Gdyni
Jest to drugie (poprawione i uzupełnione) wydanie skryptu autorstwa Izabeli Steinki i Anity Kukułowicz pt. „Ćwiczenia z mikrobiologii i higieny”. Książka składa się z 28 ćwiczeń dotyczących: charakterystki laboratorium mikrobiologicznego, przygotowywania pożywek bakteriologicznych oraz metod sterylizacji materiałów i sprzętu, podstaw mikrobiologicznej analizy żywności, wzrostu drobnoustrojów na podłożach mikrobiologicznych, oznaczenia bakterii fermentacji mlekowej i toksykogennych, mikroflory psychrofilnej i psychrotrofowej, wybranych pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae, tlenowych laseczek przetrwalnikujących, oceny morfologii i oznaczenia liczebności komórek za pomocą mikroskopii, metod ilościowego oznaczania drobnoustrojów w żywności, badania mikroflory produktów żywnościowych, oznaczania mikroflory wody, badania wrażliwości mikroorganizmów na środki dezynfekcyjne, metod badania czystości mikrobiologicznej skóry rąk, badania mikroflory jamy ustnej i nosogardzieli, wykrywania obecności gronkowców w środowisku, badania czystości mikrobiologicznej opakowań, metod badania zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza. Każde ćwiczenie składa się z części opisowej – wprowadzającej w dane zagadnienie oraz z części praktycznej: programu ćwiczenia, jego wykonania, opisu stanowiska. Na końcu każdego ćwiczenia znajdują się polecenia i pytania służące do sporządzenia sprawozdania.
SPIS TREŚCI
Ćwiczenie 1. Charakterystyka laboratorium mikrobiologicznego … 5
Ćwiczenie 2. Pożywki bakteriologiczne. Metody sterylizacji materiałów
i sprzętu… 18
Ćwiczenie 3. Podstawy mikrobiologicznej analizy żywności … 27
Ćwiczenie 4. Wzrost drobnoustrojów na podłożach mikrobiologicznych…. 38
Ćwiczenie 5. Oznaczanie bakterii fermentacji mlekowej.. 43
Ćwiczenie 6. Oznaczanie mikroflory psychrofilnej i psychrotrofowej .. 46
Ćwiczenie 7. Oznaczanie wybranych rodzajów bakterii toksynogennych .. 51
Ćwiczenie 8. Oznaczanie wybranych pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae . 55
Ćwiczenie 9. Oznaczanie tlenowych laseczek przetrwalnikujących… 61
Ćwiczenie 10. Ocena morfologii i oznaczanie liczebności komórek za pomocą
mikroskopii….. 64
Ćwiczenie 11. Metody ilościowego oznaczania drobnoustrojów w żywności .. 74
Ćwiczenie 12. Badanie mikroflory mleka surowego i utrwalanego termicznie.. 84
Ćwiczenie 13. Badanie mikroflory przetworów mlecznych o niskiej aktywności
wody…… 90
Ćwiczenie 14. Badanie mikroflory fermentowanych przetworów mlecznych… 95
Ćwiczenie 15. Badanie mikroflory mięsa zwierząt rzeźnych.. 102
Ćwiczenie 16. Badanie mikroflory przetworów mięsnych … 109
Ćwiczenie 17. Badanie mikroflory drobiu i jego przetworów …. 114
Ćwiczenie 18. Badanie mikroflory ryb i przetworów rybnych..118
Ćwiczenie 19. Badanie mikroflory konserw mięsnych i rybnych…. 123
Ćwiczenie 20. Badanie mikroflory przetworów owocowych i warzywnych . 128
Ćwiczenie 21. Badanie mikroflory jaj i przetworów jajecznych .. 134
Ćwiczenie 22. Oznaczanie mikroflory wody… 137
Ćwiczenie 23. Badanie wrażliwości mikroorganizmów na środki dezynfekcyjne 144
Ćwiczenie 24. Metody badania czystości mikrobiologicznej skóry rąk…. 150
Ćwiczenie 25. Badanie mikroflory jamy ustnej i nosogardzieli . 154
Ćwiczenie 26. Wykrywanie obecności gronkowców w środowisku …. 158
Ćwiczenie 27. Badanie czystości mikrobiologicznej opakowań…. 161
Ćwiczenie 28. Metody badania zanieczyszczenia mikrobiologicznego
powietrza.. 166
Literatura…… 170
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.