Opis
Towaroznawstwo artykułów spożywczych. Część II
autor: Halina Kolenda
Wydawnictwo Uniwersytet Morski w Gdyni
Podręcznik ten dostarcza wiedzę o surowcach pochodzenia roślinnego i ich przydatności technologicznej, omawiając skład chemiczny i właściwości fizykochemiczne surowców i produktów z nich wytwarzanych, sposób przetwarzania i utrwalania, czynniki wpływające na jakość produktów żywnościowych, a także klasyfikację ilościową i jakościową produktów. Obejmuje też metody oceny surowców i roślinnych produktów żywnościowych według aktualnych norm obowiązujących w Polsce i Unii Europejskiej.
Publikacja dotyczy grup żywności takich jak: napoje bezalkoholowe i alkoholowe, owoce i warzywa świeże oraz ich przetwory, ziemniaki, zboża, pieczywo i makarony, a także nasiona roślin strączkowych. Zagadnienia ujęto w 12 rozdziałach, złożonych z części teoretycznej i praktycznej – laboratoryjnej.
Jest to drugie wydanie podręcznika, poszerzone i uzupełnione. Stanowi ono kompendium wiedzy na temat oceny jakości i badań towarów spożywczych pochodzenia roślinnego.
SPIS TREŚCI
Przedmowa…. 5
1. NAPOJE BEZALKOHOLOWE GAZOWANE … 7
Ewa Stasiuk
1.1. Wiadomości ogólne …. 7
1.2. Badania towaroznawcze napojów gazowanych … 9
2. NAPOJE ALKOHOLOWE NISKOPROCENTOWE (PIWA I WINA) 14
Ewa Stasiuk
2.1. Piwo. Wiadomości ogólne …. 14
2.2. Badania towaroznawcze piwa …. 16
2.3. Wino. Wiadomości ogólne …. 20
2.4. Badania towaroznawcze wina … 22
3. NAPOJE ALKOHOLOWE WYSOKOPROCENTOWE
(WÓDKI I SPIRYTUSY) … 27
Ewa Stasiuk
3.1. Wiadomości ogólne …. 27
3.2. Badania towaroznawcze ….. 29
4. OWOCE ŚWIEŻE …. 32
Beata Pyryt, Halina Kolenda
4.1. Wiadomości ogólne ….. 32
4.2. Badania towaroznawcze owoców świeżych .. 35
4.3. Międzynarodowe normy jakości owoców na przykładzie owoców
ziarnkowych …. 38
4.4. Zasady klasyfikacji jabłek według barwy …. 41
4.5. Zasady klasyfikacji jabłek według ordzawienia ….. 42
5. WARZYWA ŚWIEŻE … 44
Halina Kolenda, Beata Pyryt
5.1. Wiadomości ogólne ….. 44
5.2. Badania towaroznawcze warzyw świeżych …… 47
5.3. Międzynarodowe normy jakości warzyw świeżych na przykładzie
marchwi …. 50
4 Towaroznawstwo artykułów spożywczych. Część II
Strona
6. PRZETWORY OWOCOWE I WARZYWNE …. 56
Beata Pyryt, Halina Kolenda
6.1. Wiadomości ogólne … 56
6.2. Zakres badań towaroznawczych … 57
7. ZIEMNIAKI JADALNE I PRZETWORY ZIEMNIACZANE .. 73
Halina Kolenda, Beata Pyryt
7.1. Wiadomości ogólne …. 73
7.2. Badania towaroznawcze ziemniaków spożywczych .. 75
7.3. Badania towaroznawcze przetworów ziemniaczanych … 81
8. KONCENTRATY SPOŻYWCZE . 87
Beata Borkowska, Halina Kolenda
8.1. Wiadomości ogólne … 87
8.2. Badania towaroznawcze koncentratów spożywczych …. 90
9. ZIARNA ZBÓŻ ….. 99
Renata Korzeniowska-Ginter, Beata Borkowska, Halina Kolenda
9.1. Wiadomości ogólne …. 99
9.2. Badania towaroznawcze ziarna zbóż … 104
10. PRZETWORY ZBOŻOWE …. 112
Beata Borkowska, Renata Korzeniowska-Ginter, Halina Kolenda
10.1. Mąki. Wiadomości ogólne …. 112
10.2. Badania towaroznawcze mąk …. 116
10.3. Kasze. Wiadomości ogólne.. 123
10.4. Badania towaroznawcze kasz…… 127
11. PIECZYWO I MAKARONY …… 134
Beata Borkowska, Renata Korzeniowska-Ginter, Halina Kolenda
11.1. Pieczywo. Wiadomości ogólne . . 134
11.2. Badania towaroznawcze pieczywa ….. 138
11.3. Makaron. Wiadomości ogólne .. 145
11.4. Badania towaroznawcze makaronu … 148
12. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH … 154
Tadeusz Czachla
12.1. Wiadomości ogólne … 154
12.2. Badania towaroznawcze nasion roślin strączkowych .. 166
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.