Opis
Technologia preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego. Materiały pomocnicze i ćwiczenia laboratoryjne
Redakcja Synowiecki Józef, Filipkowski Paweł, Grubiak Katarzyna, Sinkiewicz Izabela,
Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej
Słowa kluczowe: technologie, enzymatyczne
Opis:
Skrypt przygotowano dla studentów kierunku biotechnologia prowadzonego w różnych szkołach wyższych. Absolwent takich studiów powinien zdobyć przydatną w przyszłej pracy zawodowej wiedzę w zakresie możliwości praktycznego stosowania rozpowszechnionych obecnie technologii enzymatycznych. Warunkiem ich racjonalnego wykorzystania jest dobra znajomość rodzajów, charakterystyki, sposobów wytwarzania oraz możliwych zastosowań dostępnych w handlu preparatów enzymatycznych. Poszerzenie wiedzy w tym zakresie umożliwia lektura pierwszej części skryptu, użytecznej również dla pracowników firm wykorzystujących procesy enzymatyczne. Druga część zawiera natomiast przykłady ćwiczeń laboratoryjnych, niezbędnych dla zdobycia przez studentów praktycznych umiejętności w zakresie posługiwania się enzymami.
W niniejszym opracowaniu pominięto dostępne w wielu podręcznikach informacje dotyczące sposobu działania i budowy poszczególnych enzymów. Zrezygnowano też z cytowania artykułów źródłowych, zamieszczając jednak po każdym rozdziale zestaw literatury uzupełniającej, która umożliwi czytelnikom pogłębianie wiedzy w zakresie poszczególnych zagadnień.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.