Opis
Studium z dziejów wina w państwie zakonu krzyżackiego w Prusach (XIV-XV w.). Produkcja – dystrybucja – konsumpcja
Autor: Maciej Badowicz
Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
Obrót towarami luksusowymi w średniowieczu był jednym z elementów budowania prestiżu i pozycji na arenie międzynarodowej. Gotowość do pono-szenia opłat za sprowadzenie towaru, m.in. cła i kosztów pośrednictwa, świadczyła o potencjale gospodarczym i ekonomicznym państwa zakonu krzyżackiego w Prusach. Do produktów luksusowych zaliczano wówczas alkohole, w tym wino. Treść pracy porusza problem opłat, ponoszonych przez Zakon, związanych ze sprowadzeniem i dystrybucją wina na terenie państwa na przełomie XIV i XV wieku. Dotychczasowe badania w tym zakresie nie uwzględniały konkretnych informacji zawartych w źródłach.
Spis treści
Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Rozdział 1.
Właściwości winorośli. Etapy produkcji wina . . . . . . . . . . . 15
Rozdział 2.
Produkcja wina na terenie państwa zakonu krzyżackiego
w Prusach (XIV i XV w.) . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
2.1 Warunki uprawy winorośli na terenie państwa zakonu
krzyżackiego w Prusach . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
2.2 Produkcja wina w państwie zakonu krzyżackiego
w Prusach (XIV–XV w.) . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Rozdział 3.
Dystrybucja wina w państwie zakonu krzyżackiego
w Prusach (XIV–XV w.) . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
Rozdział 4.
Konsumpcja wina w państwie zakonu krzyżackiego
w Prusach (XIV–XV w.) . . . . . . . . . . . . . . . . . 72
Zakończenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 89
Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92
Wykaz skrótów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99
Spis załączników . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.