Opis
(Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku
Autorzy: Barbara Zwolińska (red.)
Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
Książka udanie wpisuje się w coraz szerszy nurt opracowań, dla których osią, pretekstem i głównym tematem jest antropologicznie rozumiana kategoria „pożywienia” oraz związane z nią konotacje. Po latach dość swoistego negliżowania problematyki jedzenia jako ważnego, ale „przezroczystego”, elementu kultury i wpisywania jej przede wszystkim w kontekst sfery techniczno-użytkowej (materialnej) od dwóch przeszło dekad food studies stają się pełnoprawną dziedziną nauk humanistycznych i społecznych – przede wszystkim socjologii, antropologii społeczno-kulturowej i kulturoznawstwa.
Spis treści
Barbara Zwolińska
Słowo wstępne 9
I. (Nie)smak dzieciństwa
Maria Janus
„Smacznego, proszę Wilka!” O zjadaniu się
w dramaturgii dla dzieci i młodzieży 13
Patrycja Pierzynka
Kulinaria w służbie dydaktycznej. Lekcje języka polskiego
ze smakiem albo celebrowanie wspólnoty 22
Yuliia Andriichuk
Antropomorfizacja jedzenia w kontekście mitologii współczesnej 33
II. Kultura (nie)smaku
Aleksandra Drzał-Sierocka
Powiedz mi, czego nie jesz, a powiem ci, kim jesteś.
Tabu kulinarne: wprowadzenie do zagadnienia 47
Ewa Rogowska-Cybulska
Warz, Sawo… Warz, Ewo… Motywy kulinarne
w etymologiach ludowych nazw polskich miejscowości 59
Grażyna Legutko
„Smak Jakuci mają mniej wyrobiony”.
Spostrzeżenia i refleksje Wacława Sieroszewskiego 72
Anna Pigoń
Wegetarianizm w stowarzyszeniu Eleusis.
Historia, konteksty, funkcje 85
Katarzyna Mróz
Wódka a sprawa polska
w zwierciadle relacji prasowych Józefa Kujawskiego 96
Anna Reglińska-Jemioł
Smakoszostwo i łapczywość jako kulturowy fenomen spektaklu
codzienności amerykańskiej (z zapisków międzykulturowych
spotkań i relacji pamiętnikarskich) 109
Magdalena Wójtowicz
Współczesna kobieta (nie)idealna 119
III. Uczta literacka
Dariusz Piotrowiak
(Nie tylko) filomackie pochwały miodu – o „walce miodowej”
między Janem Czeczotem a Tomaszem Zanem 129
Magdalena Bizior-Dombrowska
Dlaczego romantycy nie byli wege? 142
Aleksandra Wilkus-Wyrwa
Książka kucharska Hanny Winsnes – przez żołądek…
na dywanik naturalistów 152
Barbara Wąsik
Niesmak w małżeństwie, czyli o losie bohaterek powieściowych
polskich pisarek minorum gentium przełomu XIX i XX wieku 166
Agata Zielińska
Jeść jak Inny. O jedzeniu we włoskiej literaturze migracyjnej 181
IV. Na polskim stole
Barbara Zwolińska
Przy „wspólnym” stole z Pułapką Tadeusza Różewicza
(z rzutem oka na Odejście Głodomora i Wyszedł z domu) 190
Krystian Maciej Tomala
Przy (wspólnym) stole. Kulinaria jako stereotypowe spoiwo
stosunków międzyludzkich na przykładzie
Szopki Zośki Papużanki 204
Matylda Zatorska
Trawienie czasu, smakowanie życia.
Smaki i niesmaki w pisarstwie Krzysztofa Vargi 225
Marcin Wojciechowski
Szlakiem kulinarnych opowieści Michała Witkowskiego 239
Dorota Kulczycka
Jakimi filmami k a rmią się bohaterki prozy Jakuba Żulczyka?
Kino „kobiece” w literaturze niekobiecej 248
V. Po(d)miot sztuki
Krystyna Modrzejewska
Potęga wstrętu w wybranych utworach
literatury francuskiej XX wieku 262
Barbara Świąder-Puchowska
„Przyjemnego rzygania i do zobaczenia”.
O jedzeniu i wydalaniu w dramatach Hanocha Levina 271
Helena Hejman
Grochowiak: śledź i garkuchnia,
czyli rzecz o perwersjach płci oraz podniebienia 280
Anna Nadrowska
„Podglądanie Tej z kosą przez dym zamknięty
na obwodzie wędlin”. Poezja z zakładów mięsnych:
casus Stanisława Kałuckiego 290
Aleksander Wandtke
Figura abiektu w Ciele obcym Rafała Ziemkiewicza 300
Magdalena Basińska
O rzeczach używanych – między fascynacją, pożądaniem a odrazą.
Rozważania na podstawie Złego Leopolda Tyrmanda
i Taksimu Andrzeja Stasiuka 312
Kamil Barski
Naturalizm w Innej duszy Łukasza Orbitowskiego 325
Indeks osób 345
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.