Opis
Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności
autor: Izabela Steinka
Wydawnictwo Uniwersytet Morski w Gdyni
Monografia Izabeli Steinki „Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności” jest obszernym materiałem skierowanym do szerokiego grona odbiorców, nie tylko studentów czy słuchaczy studiów podyplomowych, ale również praktyków zajmujących się ryzykiem narażenia zdrowia konsumentów. Autorka rzetelnie naświetla zagadnienia związane z oceną częstotliwości występowania, identyfikacją oraz przeżywalnością bakterii Staphylococcus aureus, Staphylococcus sp. i szczepów antybiotykoopornych w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Na uwagę zasługuje aspekt, dotyczący identyfikacji kodujących czynników wirulencji i antybiotykooporności gronkowców oraz próba wyznaczenia wskaźnika bezpieczeństwa konsumentów środków spożywczych.
SPIS TREŚCI
OBJAŚNIENIA SKRÓTÓW…. 5
WPROWADZENIE .. 7
Rozdział 1
CHARAKTERYSTYKA I METODY STOSOWANE W DIAGNOSTYCE RODZAJU
STAPHYLOCOCCUS…….. 9
Rozdział 2
PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO JAKO ŹRÓDŁO BAKTERII
RODZAJU STAPHYLOCOCCUS SP. .. 27
2.1. Ocena występowania gronkowców rodzaju Staphylococcus aureus
i koagulazoujemnych Staphylococcus sp. (CoNS) w mleku
i produktach mlecznych .. 28
2.2. Identyfikacja antybiotykoopornych gronkowców w mleku
i przetworach mlecznych… 39
2.3. Częstotliwość występowania Staphylococcus aureus i Staphylococcus
sp. w mięsie zwierząt rzeźnych i drobiu, rybach, owocach morza,
jajach oraz żywności RTE…. 53
Rozdział 3
GRONKOWCE RODZAJU STAPHYLOCOCCUS SP. W ŻYWNOŚCI POCHODZENIA
ROŚLINNEGO….. 67
3.1. Ocena częstotliwości występowania Staphylococcus aureus,
Staphylococcus sp. i szczepów antybiotykoopornych w surowcach
roślinnych i żywności RTE …. 73
3.2. Identyfikacja bakterii rodzaju Staphylococcus w owocach świeżych
i przetworzonych … 78
3.3. Ocena częstotliwości występowania antybiotykoopornych szczepów
Staphylococcus aureus i Staphylococcus sp. w warzywach i owocach 80
Rozdział 4
PRZEŻYWALNOŚĆ BAKTERII RODZAJU STAPHYLOCOCCUS SP.
W SUROWCACH I ŻYWNOŚCI O RÓŻNYM STOPNIU UTRWALENIA … 93
4.1. Przeżywalność S. aureus, S. xylosus i S. warneri w produktach
pochodzenia zwierzęcego….. 93
4.2. Przeżywalność S. aureus i S. epidermidis w surowcach i produktach
roślinnych ….. 106
Rozdział 5
OCENA WRAŻLIWOŚCI STAPHYLOCOCCUS AUREUS W INTERAKCJACH
Z WODNYMI ROZTWORAMI I MIAZGĄ ROŚLIN ….. 112
5.1. Wpływ naparów i wodnych roztworów suszów roślinnych na wzrost
populacji S. aureus ATCC 25923 …. 115
5.1.1. Biostatyczne właściwości wodnych naparów herbat
jednoskładnikowych i dwuskładnikowych ….. 117
5.1.2. Ocena zachowania populacji S. aureus ATCC 25923
w interakcjach z naparami herbat wieloskładnikowych .. 120
5.2. Wpływ wodnych roztworów produktów zbożowych na populację
S. aureus ATCC 25923 .. 122
5.3. Ocena właściwości biostatycznych soków i miąższów owocowych.. 123
5.4. Ocena interakcji S. aureus ATCC 25923 z maceratami warzywnymi .. 132
Rozdział 6
WYZNACZANIE WSKAŹNIKA BEZPIECZEŃSTWA KONSUMENTÓW
ŻYWNOŚCI … 136
6.1. Ocena modeli prognostycznych obiektywizujących zachowanie
populacji Staphylococcus sp. w żywności…. 143
6.2. Wyznaczanie modelu prognozującego bezpieczeństwo konsumentów
żywności… 148
6.2.1. Mikroorganizmy rodzaju Staphylococcus sp. jako wskaźniki
bezpieczeństwa konsumentów żywności. 151
BIBLIOGRAFIA .. 159
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.