Opis
Autentyczność i identyfikowalność w aspekcie zapewnienia jakości i bezpieczeństwa towarów
Autor: Maria Śmiechowska
Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego
Monografia przedstawia wybrane zagadnienia dotyczące autentyczności towarów ze szczególnym uwzględnieniem produktów żywnościowych w aspekcie zapewnienia ich jakości i bezpieczeństwa. Charakteryzuje instytucje kontrolne i systemy zarządzania jakością. Opisuje kontrolę żywności w skali międzynarodowej oraz korelacje pomiędzy bezpieczeństwem żywnościowym a bezpieczeństwem żywności.
Ponadto omawia sposoby fałszowania żywności oraz wybrane metody ich identyfikowania ze wskazaniem metod analitycznych, potwierdzających autentyczność produktu. Uwzględnia również aspekty prawne i zachowania klientów. Wykazuje także znaczenie takich czynników, jak znakowanie oraz systemy zapewnienia jakości w badaniach nad autentycznością produktów żywnościowych, m.in. modyfikowanych genetycznie. Zajmuje się ponadto problematyką identyfikowalności towarów.
Publikacja w dużym stopniu wykorzystuje aktualne zasady prawa żywnościowego, zarówno unijnego, jak i polskiego, posługując się bogatym materiałem faktograficznym. Godna polecenia dla studentów technologii żywności i żywienia, towaroznawstwa, dietetyki i innych.
Spis treści
Strona
Wstęp …… 5
Rozdział 1. Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa towarów ….. 7
1.1. Historyczne podejście do definicji jakości ….. 9
1.2. Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa żywności – prawo żywnościowe
Unii Europejskiej .. 12
1.2.1. Kontrola żywności w prawodawstwie polskim .. 21
1.2.2. Instytucje kontrolne .. 22
1.2.2.1. Państwowa Inspekcja Sanitarna .. 23
1.2.2.2. Inspekcja Weterynaryjna … 25
1.2.2.3. Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa … 27
1.2.2.4. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta ..29
1.2.2.5. Inspekcja Handlowa… 31
1.2.2.6. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych …. 32
1.3. Systemy zarządzania jakością i zapewnienia jakości …. 38
1.3.1. Zasady systemu GMP/GHP w produkcji żywności.. 41
1.3.2. Zasady systemu HACCP w produkcji żywności 41
1.3.3. Wymagania i korzyści standardu IFS ….. 43
1.3.4. Wymagania i korzyści standardu BRC …..44
1.3.5. Wymagania i korzyści systemu GlobalGAP …. 45
1.3.6. System gwarantowanej jakości żywności QAFP … 47
1.3.7. System gwarantowanej jakości mięsa QMP ….. 48
1.3.8. Wymagania i korzyści stosowania normy ISO 22000
w przemyśle spożywczym …. 50
1.4. Bezpieczeństwo żywnościowe a bezpieczeństwo i jakość żywności … 51
1.5. Kontrola żywności w skali międzynarodowej – Codex Alimentarius . 57
Rozdział 2. Autentyczność a zafałszowanie żywności .. 60
2.1. Z historii fałszowania towarów… 60
2.2. Nadzór nad żywnością i przeciwdziałanie jej fałszowaniu w ujęciu
historycznym …. 63
2.3. Metody badania autentyczności i wykrywania zafałszowań . 67
2.4. Autentyczność żywności w świetle prawa – kontrola i ochrona
żywności 72
2.5. Autentyczność produktu a zachowanie konsumenta …. 74
Rozdział 3. Znakowanie w aspekcie zapewnienia jakości
i bezpieczeństwa towarów …. 83
3.1. Czy trzeba znakować żywność? . 83
3.2. Ogólne przepisy dotyczące znakowania żywności … 84
3.3. Znakowanie żywności wartością odżywczą …. 89
3.4. Znakowanie żywności w systemie GDA …. 91
3.5. Znakowanie kompasem żywieniowym, traffic lights i kołem wartości…. 94
3.6. Nowe regulacje dotyczące znakowania żywności … 96
Rozdział 4. Zapewnienie autentyczności wybranych towarów . 100
4.1. Badanie autentyczności wybranych produktów pochodzenia
zwierzęcego . 100
4.2. Ocena autentyczności wybranych produktów pochodzenia roślinnego … 112
4.3. Ocena autentyczności wybranych produktów modyfikowanych
genetycznie …. 124
4.4. Badanie i ocena autentyczności żywności ekologicznej … 128
4.5. Zapewnienie autentyczności żywności tradycyjnej i regionalnej .. 136
Rozdział 5. Identyfikowalność towarów …143
5.1. Identyfikowalność żywności w świetle prawa … 143
5.2. Systemy identyfikowania żywności… 149
Zakończenie.. 155
Bibliografia …. 157
Streszczenie w językach polskim i angielskim … 172











Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.