www.zak24.pl
INTERNETOWA KSIĘGARNIA NAUKOWO - AKADEMICKA

Autentyczność i identyfikowalność w aspekcie zapewnienia jakości i bezpieczeństwa towarów

38,90  (w tym 5% VAT)

Wydanie: I

Rok wydania: 2013

ISBN: 978-83-7421-201-4

Liczba stron: 181

Opis

Autentyczność i identyfikowalność w aspekcie zapewnienia jakości i bezpieczeństwa towarów

Autor: Maria Śmiechowska

Wydawnictwo Uniwersytetu Morskiego

 

Monografia przedstawia wybrane zagadnienia dotyczące autentyczności towarów ze szczególnym uwzględnieniem produktów żywnościowych w aspekcie zapewnienia ich jakości i bezpieczeństwa. Charakteryzuje instytucje kontrolne i systemy zarządzania jakością. Opisuje kontrolę żywności w skali międzynarodowej oraz korelacje pomiędzy bezpieczeństwem żywnościowym a bezpieczeństwem żywności.

Ponadto omawia sposoby fałszowania żywności oraz wybrane metody ich identyfikowania ze wskazaniem metod analitycznych, potwierdzających autentyczność produktu. Uwzględnia również aspekty prawne i zachowania klientów. Wykazuje także znaczenie takich czynników, jak znakowanie oraz systemy zapewnienia jakości w badaniach nad autentycznością produktów żywnościowych, m.in. modyfikowanych genetycznie. Zajmuje się ponadto problematyką identyfikowalności towarów.

Publikacja w dużym stopniu wykorzystuje aktualne zasady prawa żywnościowego, zarówno unijnego, jak i polskiego, posługując się bogatym materiałem faktograficznym. Godna polecenia dla studentów technologii żywności i żywienia, towaroznawstwa, dietetyki i innych.

Spis treści

Strona

Wstęp …… 5

Rozdział 1. Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa towarów ….. 7

1.1. Historyczne podejście do definicji jakości ….. 9

1.2. Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa żywności – prawo żywnościowe

Unii Europejskiej .. 12

1.2.1. Kontrola żywności w prawodawstwie polskim .. 21

1.2.2. Instytucje kontrolne .. 22

1.2.2.1. Państwowa Inspekcja Sanitarna .. 23

1.2.2.2. Inspekcja Weterynaryjna … 25

1.2.2.3. Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa … 27

1.2.2.4. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta ..29

1.2.2.5. Inspekcja Handlowa… 31

1.2.2.6. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów

Rolno-Spożywczych …. 32

1.3. Systemy zarządzania jakością i zapewnienia jakości …. 38

1.3.1. Zasady systemu GMP/GHP w produkcji żywności.. 41

1.3.2. Zasady systemu HACCP w produkcji żywności  41

1.3.3. Wymagania i korzyści standardu IFS ….. 43

1.3.4. Wymagania i korzyści standardu BRC …..44

1.3.5. Wymagania i korzyści systemu GlobalGAP …. 45

1.3.6. System gwarantowanej jakości żywności QAFP … 47

1.3.7. System gwarantowanej jakości mięsa QMP ….. 48

1.3.8. Wymagania i korzyści stosowania normy ISO 22000

w przemyśle spożywczym …. 50

1.4. Bezpieczeństwo żywnościowe a bezpieczeństwo i jakość żywności … 51

1.5. Kontrola żywności w skali międzynarodowej – Codex Alimentarius . 57

Rozdział 2. Autentyczność a zafałszowanie żywności .. 60

2.1. Z historii fałszowania towarów… 60

2.2. Nadzór nad żywnością i przeciwdziałanie jej fałszowaniu w ujęciu

historycznym …. 63

2.3. Metody badania autentyczności i wykrywania zafałszowań . 67

2.4. Autentyczność żywności w świetle prawa – kontrola i ochrona

żywności  72

2.5. Autentyczność produktu a zachowanie konsumenta …. 74

Rozdział 3. Znakowanie w aspekcie zapewnienia jakości

i bezpieczeństwa towarów …. 83

3.1. Czy trzeba znakować żywność? . 83

3.2. Ogólne przepisy dotyczące znakowania żywności … 84

3.3. Znakowanie żywności wartością odżywczą …. 89

3.4. Znakowanie żywności w systemie GDA …. 91

3.5. Znakowanie kompasem żywieniowym, traffic lights i kołem wartości…. 94

3.6. Nowe regulacje dotyczące znakowania żywności … 96

Rozdział 4. Zapewnienie autentyczności wybranych towarów . 100

4.1. Badanie autentyczności wybranych produktów pochodzenia

zwierzęcego . 100

4.2. Ocena autentyczności wybranych produktów pochodzenia roślinnego … 112

4.3. Ocena autentyczności wybranych produktów modyfikowanych

genetycznie …. 124

4.4. Badanie i ocena autentyczności żywności ekologicznej … 128

4.5. Zapewnienie autentyczności żywności tradycyjnej i regionalnej .. 136

Rozdział 5. Identyfikowalność towarów …143

5.1. Identyfikowalność żywności w świetle prawa … 143

5.2. Systemy identyfikowania żywności… 149

Zakończenie.. 155

Bibliografia …. 157

Streszczenie w językach polskim i angielskim … 172

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Autentyczność i identyfikowalność w aspekcie zapewnienia jakości i bezpieczeństwa towarów”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *