www.zak24.pl
INTERNETOWA KSIĘGARNIA NAUKOWO - AKADEMICKA

Terapia żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych

135,00  (w tym 5% VAT)

Format: 152×232
Liczba stron: 300
Okładka miękka

rok wydania: 2019

 

Opis

Biblioteka Chirurga Onkologa. Tom 15. Terapia żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych

autorzy: Michał Jankowski (red.), Stanisław Kłęk (red.)

wydawca: VM Media Sp z o.o. VM Group sp.k. (Grupa Via Medica)

 

The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), podając definicję niedożywienia, określa je jako stan wynikający z braku wchłaniania lub braku spożywania substancji żywieniowych, prowadzący do zmiany składu ciała, do upośledzenia fizycznej i mentalnej funkcji organizmu oraz wpływający niekorzystnie na wynik leczenia choroby podstawowej. Niedożywienie jest zatem chorobą całego ustroju, która może mieć wiele przyczyn:: począwszy od głodzenia przez zaburzenia wchłaniania do chorób powodujących zaburzenia połykania. Szczególną formą tej patologii jest niedożywienie wywołane chorobą nowotworową. Uważa się, że około 80% chorych z chorobą nowotworową wykazuje cechy niedożywienia, co w konsekwencji ma wpływ na wyniki leczenia, zwłaszcza chirurgicznego.
W licznych badaniach naukowych udowodniono, że niedożywienie stanowi niezależny czynnik ryzyka zwiększonej chorobowości, dłuższego pobytu w szpitalu, częstszych ponownych hospitalizacji i wydłużonego czasu rekonwalescencji. Wykazano również, że niedożywienie wiąże się z niższą jakością życia, większymi kosztami hospitalizacji i zwiększoną umieralnością. Dlatego postępowanie polegające na ocenie stanu odżywienia pacjenta chorego na nowotwór przy przyjęciu na oddział chirurgiczny oraz wczesne wdrożenie leczenia żywieniowego jest w pełni uzasadnione.
Redaktorzy, dr Michał Jankowski i prof. Stanisław Kłęk, wraz z panelem zaproszonych ekspertów, w piętnastym tomie serii Biblioteki Chirurga Onkologa podejmują temat leczenia żywieniowego pacjentów onkologicznych. Jest to na polskim rynku wydawniczym unikatowa pozycja, z którą powinni się zapoznać lekarze onkolodzy każdej specjalności.

 

Spis Treści:

1. Definicje i terminologia
2. Ogólne zasady leczenia żywieniowego
3. Rodzaje interwencji żywieniowych
4. Żywienie chorego w okresie okołooperacyjnym
5. Leczenie żywieniowe chorych chirurgicznych na oddziałach intensywnej terapii (OIT)
6. Żywienie chorych po zabiegu – zalecenia powypisowe
7. Żywienie kliniczne w opiece paliatywnej
8. Żywienie domowe
9. Żywienie w szczególnych sytuacjach klinicznych
10. Zabiegi operacyjne w kontekście problemów żywieniowych
11. Refundacja i finansowanie terapii żywieniowej

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Terapia żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *