www.zak24.pl
INTERNETOWA KSIĘGARNIA NAUKOWO - AKADEMICKA

(Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku

33,99 

ISBN: 978-83-7865-905-1

Rok wydania: 2019

Liczba stron: 352

Format: B5

Opis

(Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku

Autorzy: Barbara Zwolińska (red.)

Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego

 

Książka udanie wpisuje się w coraz szerszy nurt opracowań, dla których osią, pretekstem i głównym tematem jest antropologicznie rozumiana kategoria „pożywienia” oraz związane z nią konotacje. Po latach dość swoistego negliżowania problematyki jedzenia jako ważnego, ale „przezroczystego”, elementu kultury i wpisywania jej przede wszystkim w kontekst sfery techniczno-użytkowej (materialnej) od dwóch przeszło dekad food studies stają się pełnoprawną dziedziną nauk humanistycznych i społecznych – przede wszystkim socjologii, antropologii społeczno-kulturowej i kulturoznawstwa.

 

Spis treści

Barbara Zwolińska

Słowo wstępne   9

I. (Nie)smak dzieciństwa

Maria Janus

„Smacznego, proszę Wilka!” O zjadaniu się

w dramaturgii dla dzieci i młodzieży   13

Patrycja Pierzynka

Kulinaria w służbie dydaktycznej. Lekcje języka polskiego

ze smakiem albo celebrowanie wspólnoty   22

Yuliia Andriichuk

Antropomorfizacja jedzenia w kontekście mitologii współczesnej   33

II. Kultura (nie)smaku

Aleksandra Drzał-Sierocka

Powiedz mi, czego nie jesz, a powiem ci, kim jesteś.

Tabu kulinarne: wprowadzenie do zagadnienia   47

Ewa Rogowska-Cybulska

Warz, Sawo… Warz, Ewo… Motywy kulinarne

w etymologiach ludowych nazw polskich miejscowości   59

Grażyna Legutko

„Smak Jakuci mają mniej wyrobiony”.

Spostrzeżenia i refleksje Wacława Sieroszewskiego    72

Anna Pigoń

Wegetarianizm w stowarzyszeniu Eleusis.

Historia, konteksty, funkcje   85

Katarzyna Mróz

Wódka a sprawa polska

w zwierciadle relacji prasowych Józefa Kujawskiego   96

Anna Reglińska-Jemioł

Smakoszostwo i łapczywość jako kulturowy fenomen spektaklu

codzienności amerykańskiej (z zapisków międzykulturowych

spotkań i relacji pamiętnikarskich)   109

Magdalena Wójtowicz

Współczesna kobieta (nie)idealna   119

III. Uczta literacka

Dariusz Piotrowiak

(Nie tylko) filomackie pochwały miodu – o „walce miodowej”

między Janem Czeczotem a Tomaszem Zanem   129

Magdalena Bizior-Dombrowska

Dlaczego romantycy nie byli wege?   142

Aleksandra Wilkus-Wyrwa

Książka kucharska Hanny Winsnes – przez żołądek…

na dywanik naturalistów   152

Barbara Wąsik

Niesmak w małżeństwie, czyli o losie bohaterek powieściowych

polskich pisarek minorum gentium przełomu XIX i XX wieku   166

Agata Zielińska

Jeść jak Inny. O jedzeniu we włoskiej literaturze migracyjnej   181

IV. Na polskim stole

Barbara Zwolińska

Przy „wspólnym” stole z Pułapką Tadeusza Różewicza

(z rzutem oka na Odejście Głodomora i Wyszedł z domu)   190

Krystian Maciej Tomala

Przy (wspólnym) stole. Kulinaria jako stereotypowe spoiwo

stosunków międzyludzkich na przykładzie

Szopki Zośki Papużanki  204

Matylda Zatorska

Trawienie czasu, smakowanie życia.

Smaki i niesmaki w pisarstwie Krzysztofa Vargi  225

Marcin Wojciechowski

Szlakiem kulinarnych opowieści Michała Witkowskiego   239

Dorota Kulczycka

Jakimi filmami k a rmią się bohaterki prozy Jakuba Żulczyka?

Kino „kobiece” w literaturze niekobiecej   248

V. Po(d)miot sztuki

Krystyna Modrzejewska

Potęga wstrętu w wybranych utworach

literatury francuskiej XX wieku   262

Barbara Świąder-Puchowska

„Przyjemnego rzygania i do zobaczenia”.

O jedzeniu i wydalaniu w dramatach Hanocha Levina   271

Helena Hejman

Grochowiak: śledź i garkuchnia,

czyli rzecz o perwersjach płci oraz podniebienia  280

Anna Nadrowska

„Podglądanie Tej z kosą przez dym zamknięty

na obwodzie wędlin”. Poezja z zakładów mięsnych:

casus Stanisława Kałuckiego  290

Aleksander Wandtke

Figura abiektu w Ciele obcym Rafała Ziemkiewicza  300

Magdalena Basińska

O rzeczach używanych – między fascynacją, pożądaniem a odrazą.

Rozważania na podstawie Złego Leopolda Tyrmanda

i Taksimu Andrzeja Stasiuka   312

Kamil Barski

Naturalizm w Innej duszy Łukasza Orbitowskiego  325

Indeks osób  345

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “(Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *