www.zak24.pl
INTERNETOWA KSIĘGARNIA NAUKOWO - AKADEMICKA

Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności

44,90  (w tym 5% VAT)

Wydanie: I

Rok wydania: 2020

ISBN: 978-83-7421-340-0

Liczba stron: 184

Opis

Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności

autor: Izabela Steinka

Wydawnictwo Uniwersytet Morski w Gdyni

 

Monografia Izabeli Steinki „Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności” jest obszernym materiałem skierowanym do szerokiego grona odbiorców, nie tylko studentów czy słuchaczy studiów podyplomowych, ale również praktyków zajmujących się ryzykiem narażenia zdrowia konsumentów. Autorka rzetelnie naświetla zagadnienia związane z oceną częstotliwości występowania, identyfikacją oraz przeżywalnością bakterii  Staphylococcus aureus, Staphylococcus sp. i szczepów antybiotykoopornych w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Na uwagę zasługuje aspekt, dotyczący identyfikacji kodujących czynników wirulencji i antybiotykooporności gronkowców oraz próba wyznaczenia wskaźnika bezpieczeństwa konsumentów środków spożywczych.

 

SPIS TREŚCI

OBJAŚNIENIA SKRÓTÓW…. 5

WPROWADZENIE .. 7

Rozdział 1

CHARAKTERYSTYKA I METODY STOSOWANE W DIAGNOSTYCE RODZAJU

STAPHYLOCOCCUS…….. 9

Rozdział 2

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO JAKO ŹRÓDŁO BAKTERII

RODZAJU STAPHYLOCOCCUS SP. .. 27

2.1. Ocena występowania gronkowców rodzaju Staphylococcus aureus

i koagulazoujemnych Staphylococcus sp. (CoNS) w mleku

i produktach mlecznych .. 28

2.2. Identyfikacja antybiotykoopornych gronkowców w mleku

i przetworach mlecznych… 39

2.3. Częstotliwość występowania Staphylococcus aureus i Staphylococcus

sp. w mięsie zwierząt rzeźnych i drobiu, rybach, owocach morza,

jajach oraz żywności RTE…. 53

Rozdział 3

GRONKOWCE RODZAJU STAPHYLOCOCCUS SP. W ŻYWNOŚCI POCHODZENIA

ROŚLINNEGO….. 67

3.1. Ocena częstotliwości występowania Staphylococcus aureus,

Staphylococcus sp. i szczepów antybiotykoopornych w surowcach

roślinnych i żywności RTE …. 73

3.2. Identyfikacja bakterii rodzaju Staphylococcus w owocach świeżych

i przetworzonych … 78

3.3. Ocena częstotliwości występowania antybiotykoopornych szczepów

Staphylococcus aureus i Staphylococcus sp. w warzywach i owocach 80

Rozdział 4

PRZEŻYWALNOŚĆ BAKTERII RODZAJU STAPHYLOCOCCUS SP.

W SUROWCACH I ŻYWNOŚCI O RÓŻNYM STOPNIU UTRWALENIA … 93

4.1. Przeżywalność S. aureus, S. xylosus i S. warneri w produktach

pochodzenia zwierzęcego….. 93

4.2. Przeżywalność S. aureus i S. epidermidis w surowcach i produktach

roślinnych ….. 106

Rozdział 5

OCENA WRAŻLIWOŚCI STAPHYLOCOCCUS AUREUS W INTERAKCJACH

Z WODNYMI ROZTWORAMI I MIAZGĄ ROŚLIN ….. 112

5.1. Wpływ naparów i wodnych roztworów suszów roślinnych na wzrost

populacji S. aureus ATCC 25923 …. 115

5.1.1. Biostatyczne właściwości wodnych naparów herbat

jednoskładnikowych i dwuskładnikowych ….. 117

5.1.2. Ocena zachowania populacji S. aureus ATCC 25923

w interakcjach z naparami herbat wieloskładnikowych .. 120

5.2. Wpływ wodnych roztworów produktów zbożowych na populację

S. aureus ATCC 25923 .. 122

5.3. Ocena właściwości biostatycznych soków i miąższów owocowych.. 123

5.4. Ocena interakcji S. aureus ATCC 25923 z maceratami warzywnymi .. 132

Rozdział 6

WYZNACZANIE WSKAŹNIKA BEZPIECZEŃSTWA KONSUMENTÓW

ŻYWNOŚCI … 136

6.1. Ocena modeli prognostycznych obiektywizujących zachowanie

populacji Staphylococcus sp. w żywności…. 143

6.2. Wyznaczanie modelu prognozującego bezpieczeństwo konsumentów

żywności… 148

6.2.1. Mikroorganizmy rodzaju Staphylococcus sp. jako wskaźniki

bezpieczeństwa konsumentów żywności. 151

BIBLIOGRAFIA .. 159

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *